Sklerozacija

U bazu hemoroida injicira se sredstvo koje izaziva upalu i nekrozu hemoroida. Metoda je učinkovita kao i podvezivanje, ali gumi ligaturama se može bolje kontrolirati koliko će se tkiva hemoroida odstraniti. Uštrcavanjem iste količine sklerozacijskog sredstva kod nekog će izazvati mali ožiljak i nekrozu, dok će kod drugog bolesnika biti zahvaćeno mnogo više tkiva. Zahvaćanje više tkiva nego što želimo, znači jaču bol nakon zahvata. Mi nismo educirani za liječenje hemoroida tom metodom i ne radimo je.

Postoje različite metode ambulantnog liječenja hemoroida, a svima im je zajedničko da se različitim energijama (struja, radiofrekventni valovi, hladnoća…) nastoji izazvati koagulacija i destrukcija tkiva hemoroida. Kao i kod drugih postupaka, novom metodom su u početku svi oduševljeni. Tek nakon liječenja velikog broja bolesnika  može se donijeti adekvatan zaključak o metodi. Metoda liječenja hemoroida hladnoćom nakon početnog entuzijazma polako je napuštena zbog komplikacija.

Trenutačno je vrlo popularna metoda DG-HAL ili doplersko vođeno podvezivanje hemoroidalnih arterija. Tom se metodom hemoroidi ne smanjuju direktnim djelovanjem energije nego se podvezuju arterije koje ih opskrbljuju. Kao nova metoda, trenutačno je još u fazi početnog entuzijazma. Rezultati studija pokazuju da je postupak u svemu usporediv s postavljanjem gumi ligatura. No, i liječenje hladnoćom je u početku bilo usporedivo s gumi ligaturama. DG-HAL traje 30 do 60 minuta (vrijeme tijekom kojeg su vam instrumenti u rektumu) i drastično je skuplji te trenutačno nije metoda izbora nigdje u svijetu.

Mislimo da su takve metode više marketinški instrument za privlačenje bolesnika, koji ponekad smatraju da viša cijena znači i bolje liječenje. Učinkovitim, jednostavnim i jeftinim postupcima koji kratko traju – kao što je podvezivanje gumi ligaturama ili IC koagulacija – može se uspješno i relativno bezbolno liječiti 90% svih hemoroida. Te su dvije metode i najčešće korištene u centrima gdje se educirao naš tim (Brigham and Woman Hospital u sklopu Harvardskog sveučilišta u Bostonu te  St. Mark’s bolnica u Londonu), a i najpoznatiji svjetski kolorektalni kirurzi (Fazio, Pemberton, Keighly i Corman) smatraju ih metodama izbora za liječenje početnih stupnjeva ( I i II ) hemoroida.

Kad se pojavi metoda koja je jednostavnija, učinkovitija i brža od gumi ligatura ili IC koagulacije, među prvima ćemo je uvesti. No, zasad je nema.