Operacijsko liječenje

Kirurško liječenje hemoroida

Povijest

Antički liječnik Hipokrat još je u doba stare Grčke opisao principe operacijskog liječenja hemoroida, koji vrijede i danas. Primjerice, da se povećani hemoroidi moraju odstraniti spaljivanjem ili podvezivanjem. Danas je poznatiji kao autor liječničke prisege, no njegove metode liječenja hemoroida nisu potpuno u skladu s tim. Bolesnicima koji su si to mogli priuštiti, hemoroide je spaljivao vrućim željezom. Nesretnici su bili nagnuti preko stola, a urlikanje je poticao jer tako hemoroidi više iskoče pa se lakše spale. Samo da spomenemo tada nisu još bili poznati lijekovi protiv bolova.

Klasična operacija hemoroida

Operacija hemoroida zove se hemoroidektomija i na grčkom znači odstranjivanje hemoroida.

Većina hemoroida može se liječiti manjim ambulantnim zahvatima kao što su gumi ligature i IC koagulacija. Oko 10 % hemoroida mora se operirati jer se nalaze u osjetljivoj zoni ispod nazubljene linije ili zahvaćaju kožu anusa

Indikacije za operaciju:

 • vanjski hemoroidi
 • unutrašnji hemoroidi III. stupnja i IV. stupnja
 • akutni trombozirani hemoroidi.

Operacijom se u potpunosti izreže tkivo povećanih vanjskih i unutrašnjih hemoroida. Nastala rana može se ostaviti otvorena (Milligan Morgan operacija) ili se može zašiti (Fergusonova operacija). U Europi i u Hrvatskoj češće se izvodi Milligan –Morgan operacija, dok u Americi češće primjenjuju Fergusonovu operaciju). Obje metode daju gotovo iste rezultate te sličnu učestalost komplikacija.

Operacija hemoroida je najbolja i najuspješnija metoda za liječenje hemoroida. Pitate se zašto se onda ne izvodi češće? Zbog toga što se nakon operacije javlja jaka bol te je potrebno uzeti dovoljno lijekova protiv bolova. Smatramo da bi se nakon operacije hemoroida pacijentima trebali davati dovoljno jaki lijekovi protiv bolova (opioidni analgetici ili narkotici, npr Tramal, Zaldiar) tijekom prvih dana, kad su bolovi najjači. Uz adekvatne lijekove u dovoljnoj količini, ne biste smjeli osjećati bolove. No, samo lijekovi protiv bolova koji su do nedavno mogli  kupiti bez recepta u ljekarni (Andol, Voltaren…) poslije operacije nisu dovoljni.

Prije operacije:

 • nije potrebno čišćenje crijeva
 • glicerinski čepić staviti večer prije te ujutro, jedan sat prije odlaska na operaciju
 • antibiotska zaštita: bolesnicima koji uzimaju kortikosteroide, imunosupresive ili  imaju ugrađeni umjetni srčani zalistak ili umjetni zglob, prije zahvata treba dati antibiotik da se spriječi infekcija.


Poslije operacije

Cilj je regulirati četiri stvari: analnu higijenu, bol, mokrenje i stolicu

 • Analna higijena – gaze možete skinuti prvi dan nakon operacije te započeti s kupkama u kamilici. U kadu natočite vodu dubine oko 15 cm te sjednite u nju na 10 do 15 min. Najbolja temperatura vode je ona pri kojoj se osjećate ugodno Možete staviti nekoliko filter-vrećica kamilice. Nakon kupke osušite anus mekanim ručnikom i stavite suhe i čiste gaze.
 • Nakon svake stolice operite se vodom i primijenite Prokten mast
 • Bol – prvih nekoliko sati nakon operacije nećete osjećati nikakve bolove zbog djelovanja lijekova koje ste dobili tijekom anestezije. Cilj je da i kasnije bude tako. Zato treba početi uzimati dovoljno lijekova protiv bolova. Naša je preporuka kombinacija paracetamola i tramadola (Zaldiar) 3 do 5 tableta na dan. Lijek može izazvati pospanost te za vrijeme njegova uzimanja nemojte voziti auto ni motor, niti piti alkohol.
 • Za smanjivanje bolova dobro je stavljati hladne obloge (u vrećicu za zamrzavanje stavite malo vode, a kad se stvori led, primijenite preko gaze ili ručnika na analno područje).
 • Stolica – nakon operacije treba što prije imati stolicu. Bolovi, strah i Zaldiar mogu je otežati, stoga savjetujemo uzimanje preparate psilijuma (Redovita) da stolica bude mekana. Početi s dvije kapsule te povećavati dok stolica ne bude mekana (najviše 8 kapsula dnevno). Ako nemate stolicu tri dana nakon operacije, javite nam se.
 • Mokrenje – nakon operacije hemoroida pacijentu je mokrenje često otežano, što je posljedica operacije na rektumu te djelovanja lijekova za anesteziju. Mokraćni se mjehur napuni, ali se ne može isprazniti. Zato prije operacije ne treba pretjerivati s tekućinom, a obvezno je i pomokriti se prije zahvata. Nakon operacije savjetujemo što prije ustajanje i hodanje te ograničenje unosa tekućine (do 300 ml) dok se prvi put ne pomokrite.


Javite nam se u slučaju da:

 • se pojavi jače krvarenje (nekoliko kapi sukrvavog sadržaja na gazama ili nakon stolice je normalno, sve ostalo smatra se jačim krvarenjem)
 • dobijete temperaturu, zimicu ili tresavicu
 • ne možete dobiti stolicu tri dana nakon operacije.

Kao i kod liječenja u ambulanti, i za operaciju postoje brojni uređaji koji proizvode različite energije kojima se mogu odstraniti hemoroidi (struja, ultrazvuk, laser, radiofrekventni valovi). Laser se još od 1970. godine  koristi u medicini. Kao izvrstan pokazao se u dermatologiji, no u kirurgiji još nije našao svoje mjesto, s obzirom da nije točno da uzrokuje manje boli nakon operacije, a češće dovodi do komplikacija i značajno poskupljuje operaciju. Premda potonje bolesnici doživljavaju kao plus (prema logici više sam platio, bolju sam dobio uslugu), to ga čini idealnim marketinškim, ali prosječnim kirurškim instrumentom.

Ipak, od novijih oblika energije treba spomenuti Harmonic Scalpel (Ethicon Endosurgery) i Ligasure (Valleylab). Ti instrumenti omogućuju operaciju hemoroida uz znatno manje krvarenja, zbog čega i zahvat traje kraće – uz manje komplikacija. I nakon početne faze entuzijazma ti su se instrumenti pokazali kao dobri za mnoge operacijske zahvate. Zato se danas nalaze u svim operacijskim dvoranama u razvijenom svijetu, za razliku od lasera koji ćete u njima teško naći.