Sv. Fiacre; zaštitnik bolesnika s hemoroidima

Sv. Fiacre zaštitnik bolesnika s hemoroidima

Sveti Fiacre je zaštitnik vrtlara i bolesnika koji boluju od hemoroida.  Bio irski monah koji je živio u 7 stoljeću. Legenda kaže da se preselio u Francusku blizu grada Meaux-a u pokrajini Brie. Tamošnji biskup obećao mu je da će dobiti toliko zemlje koliko može okopati u jednom danu. On je samo prošao lopatom preko zemlje i grmlje se iskorijenilo, zemlja okopala. No postoji i druga legenda koja kaže da je u želji da okopa što više zemlje dobio hemoroide od naporna rada. Nakon što je sjeo na hladan kamen tegobe su smirile, a na kamenu su ostali male udubine od nabreklih hemoroida. Navodno sjedenje na takvom  kamenu s udubinama ublažava tegobe s hemoroidima.

Sv. Fiacre je duhovno pomagao ljudima molitvom, a tjelesne bolesti poglavito fistule i venerične bolesti je liječio biljem koje je uzgajao u svom vrtu. Zato je poznatiji kao zaštitnik vrtlara.

Snaga njegova iscjeljivanja je ostala i nakon njegove smrti te su organizirana brojna hodočašća u njegov samostan u nadi ozdravljenja. Hotel koji je iznajmljivao kočije zvao se Hotel Sv. Fiacrea pa su po njemu zapravo fijakeri dobili ime.

Neki ga slave 30 kolovoza, a neki 1 rujna. Nećemo vas odvraćati od molitve Sv Fiacreu za pomoć kod tegoba s hemoroidima, samo bi preporučili pregled da se isključe drugi uzroci vaših tegoba