Čučavci

Neki znanstveni članci pokazuju da čučanje tijekom obavljanja nužde može spriječiti nastajanje hemoroida. Još 1966. godine liječnik Tagret  je pokazao da se završni dio debelog crijeva, koji je pri sjedenju na školjci zakrivljen poput kifle, tijekom čučanja izravna. Autor navodi da je tako potrebno manje napinjanja pri nuždi te preporučuje čučanje za sprečavanje hemoroida i liječenje zatvora.

Njegov je zaključak bio nezapažen 20 godina. Tek 1987. dr. Berko Sikirov, izraelski znanstvenik, preporučuje dvadesetorici bolesnika s hemoroidima da promijene način obavljanja velike nužde. Preporučio je čučanje. Kod 18 bolesnika simptomi su se značajno smanjili ili su nestali. Dvoje kod kojih nije bilo poboljšanja prethodno su operirali hemoroide. Nakon 30 mjeseci nije bilo ponovnog javljanja hemoroida. Sikirov je također zabilježio da vrijeme obavljanja velike nužde u čučnju traje jednu minutu (pri sjedenju na školjci 4 do 15 minuta) te se pritom ljudi napinju 1 do 2 puta (pri sjedenju 4 do 7 puta).  Za ispravnije zaključke trebalo bi napraviti istraživanje na većem broju bolesnika.

Čučavci u Grčkoj

U doba stare Grčke se čučalo na zahodima ali su hemoroidi ipak bili česta bolest o čemu je dosta pisao antički liječnik Hipokrat.

Kako nije sasvim jasno pomažu li čučavci ili ne, mi za sada ne preporučujemo našim bolesnicima čučavce, ali ne negiramo moguće poboljšanje onima koji ih koriste.