Poznate osobe s hemoroidalnim tegobama

Martin Luther

Martin Luther - hemoroidi

U svojim srednjim četrdesetim godinama je patio od krvarećih hemoroida što je detaljno opisao u pismu prijatelju. Tada, kao i danas ljudi su bili skloni pročišćavanju organizma kao načinu liječenja. Kako je tada sva hrana bila organska i makrobiotička, moralo se nešto drugo koristiti za pročišćavanje. Koristilo se puštanje krvi što su radili doktori i skupo naplaćivali. Martin je krvario nakon svake stolice te je zahvaljivao bogu na tome što se pročišćava, a štedi novac. Zato su hemoroide u to doba nazivali zlatne vene.


Franjo Josip

Franz Joseph

Kad  car Franjo Josip 1890 godine analne tegobe imaše, carskog liječnika i šefa tadašnje bečke kirurgije pozvaše njegovo visočanstvo Franju Josipa pregledati. U tmini carske spavaonice uz svjetlost svijeća šef kirurgije dijagnozu tumora debelog crijeva postaviše . Car se bijaše silno uplašio te odmah drugo mišljenje zatražio i mladog kirurga Julius von Hochenegga dovedoše. On trombozirane hemoroide dijagnosticiraše te car  još dugo godina poživiše. Kad je trebalo novog šefa kirurgije imenovati, od ponuđenih imena car ime Juliusa von Hochenegga zaokružiše. I tako hemoroidi odlučiše o mjestu prestojnika bečke kirurgije.


George Brett

George Brett - hemoroidi

Igrač bejzbola je tijekom 1980 propustio nekoliko važnih utakmica radi operacije hemoroida. Nakon izlaska iz bolnice upitan kako se osjeća rekao je : moji su problemi sad iza mene.
Jimmy Carter

Jimmy Carter

Američki predsjednik Jimmy Carter dobio je prvi napadaj hemoroidalnih tegoba kao podmornički časnik. Tijekom kasnijeg života tegobe su se ponavljale ali ih je upješno liječio konzervativnim metodama sve do kraja 1978 godine kad je morao na hitnu operaciju hemoroida. Državna administracija je naravno to pokušavala zatajiti od javnosti ali se sve ipak saznalo. Na samu Božićnu večer je egipatski predsjednik Anwar Sadat obavio da se njegov dobar prijatelj Jimmy Carter oporavlja od operacije hemoroida te pozvao Alaha da mu pomogne u njegovu brzu ozdravljenju.


Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte - hemoroidi

Napolen Bonaparte je tijekom bitke kod Waterloo-a imao simptome akutno tromboziranih hemoroida praćene jakom boli. Većinu je vremena boravio u šatoru te nije mogao jahati na konju i obilaziti bojište kao što je  uobičajeno radio tijekom bitkaka. Naravno nisu hemoroidi uzrok poraza, ali su dali svoj mali doprinos.