Trudnoća i hemoroidi

Mnoge se žene tijekom trudnoće muče s hemoroidima, a razlozi nastanka su višestruki . Kako trudnoća napreduje često napreduju i tegobe s hemoroidima.

Na sreću, većina tegoba prođe nakon porođaja. No, to ne znači da si tijekom trudnoće ne možete olakšati tegobe. Jednostavnim metodama koje mi liječnici zovemo konzervativnim kao što su prehrana s više vlakana, regulacija stolice, pravilna analna higijena i kupke možete smanjiti svrbež, pečenje i krvarenje te ublažiti bol. Te metode ne mogu naškoditi bebi. Više o tome pročitajte u poglavlju o liječenju hemoroida. O kretanju se posavjetuje s ginekologom jer neke trudnice trebaju mirovati dok traje trudnoća.
Ambulantne ( postavljanje gumiligatura i koagulacija hemoroida ) metode mogu se sigurno obavljati tijekom trudnoće. Ipak ih nastojimo odgoditi dok ne prođe trudnoća. Ne zato što bi te metode ugrozile trudnoću već zato što se hemoroidi većim djelom povlače nakon trudnoće. Nažalost, kod nekih trudnica su tegobe vrlo izražene i ne pomažu konzervativne metode. Tada u obzir dolazi podvezivanje ili infracrvena koagulacija.