Regulacija stolice

Stolica treba biti mekana i redovita. Primijetili smo da dosta bolesnika smatra da imaju urednu stolicu ako je imaju svaki dan. No, nakon duljeg razgovora otkrili smo da mnogi s “urednom stolicom” često dugo sjede na zahodu jer se ne mogu isprazniti do kraja. Dakle, svakodnevna stolica ne mora biti i uredna. Uredna stolica znači da je mekana, obavlja se bez napinjanja i sve je gotovo unutar nekoliko minuta (uključujući i papirologiju). Također, za urednu stolicu ne morate na zahod svaki dan – razlike između pojedinaca su dosta velike pa se normalnim smatraju i dvije stolice dnevno, i stolica svaki drugi dan.

Definicija opstipacije (zatvora):

  • stolica rjeđe od triput tjedno
  • teškoće pri stolici (napinjanje, osjećaj tvrde stolice)
  • osjećaj nepotpunog pražnjenja (osjećaj da je dio stolice ostao)
Bristol stool chart

Za olakšanje tegoba s hemoroidima stolica mora biti redovita, tj uredna: nije potrebno  da stolica bude svaki dan, ali mora biti mekana, bez napinjanja, a boravak na zahodu ne bi smio trajati dulje od nekoliko minuta. Vjerovali ili ne, postoji i tablica stolica. Slika

Za izbjegavanje tegoba s hemoroidima trebalo bi postići stolicu tip 3-5. Tvrdu stolicu (1 i 2) te proljevastu stolicu (6 i 7) treba nastojati izbjeći jer će vjerojatno pogoršati hemoroidalne tegobe.

Stolicu je najbolje regulirati pravilnom prehranom s dosta vlakana. U početku preporučujemo preparate psilijuma (link lenis). Psilijum vlakna navlače vodu i bubre u debelom crijevu; omekšavaju  tvrdu stolicu i daju konzistenciju proljevastim stolicama. Za dugotrajnu regulaciju stolice nije dobro uzimati podražajne laksative (preparati sene: bekunis, purisan, kocke, planinski čaj; preparati koji sadrže koru krkovine…) jer mogu u početku uzrokovati proljeve, a kasnije izazivaju navikavanje crijeva. Crijeva se, naime, naviknu na podražaj s laksativima pa je za stolicu potrebna sve veća doza laksativa, a rad crijeva je sve slabiji. Podražajne laksative dobro je uzimati povremeno ako stolica izostane više dana pa se tvrde mase zapeku u debelom crijevu.

Poznate metode koje potiču rad crijeva ujutro – kao što su slatka kava i mlačni Donat Mg – korisne su. No, treba postići da stolica u debelom crijevu bude mekana, što omogućuju samo vlakna. Bez dovoljno vlakana, magnezij i kava poticat će pražnjenje suhe i tvrde stolice. A suha i tvrda stolica je prijatelj vašeg neprijatelja hemoroida.

Ako se radi o proljevu, preporučujemo koristiti mast za hemoroide radi zaštite kože analne regije te preparate koji će zaustaviti proljev. Kod proljeva koji traje dulje od nekoliko dana potreban je liječnički pregled.