Kupke

Označavaju oblik hidroterapije koja se prije stotinjak godina – kada je i osnovana većina toplica i lječilišta – koristila za liječenje gotovo svih bolesti i tegoba. Danas se hidroterapija kao način liječenja primjenjuje u fizikalnoj terapiji  i rehabilitaciji te kao pomoć za ublažavanje tegoba s hemoroidima. S obzirom na to da je današnja medicina znanost koja se temelji na dokazima, za svaki oblik liječenja bolesti mora postojati nedvojben znanstveni dokaz u istraživanjima. Bolesnici se, primjerice, podijele u dvije skupine od kojih jedna dobiva lijek, a druga samo misli da ga dobiva. Ako je u skupini koja dobiva lijek bolje izraženo ljekovito djelovanje, onda je to znanstveni dokaz učinkovitosti tog lijeka. Na žalost, analiza radova o kupkama ne pokazuje da skupina pacijenata s hemoroidima koja se kupa (sjedi u kupki) ima manje tegoba, niti  da su one više ublažene.

Ipak, kupke su preporuka u gotovo svim smjernicama o liječenju hemoroida. I mi ih preporučujemo svojim bolesnicima jer su nam mnogi rekli da im pomaže, usprkos tome što znanost to nije uspjela dokazati.

Liječenje hemoroida - kupka

Kako na pravilan način primijeniti kupku? Sjedenje na zahodu, kao i u lavoru, povećava tlak u venama hemoroida te pogoduje nastanku hemoroida i  pogoršava  tegobe. Zato kupke u lavoru treba izbjegavati i ne kupovati plastične kadice koje se mogu postaviti na zahodsku školjku. Za pravilnu primjenu u kadu  natočite vodu dubine oko 15 cm te sjednite u nju na 10 do 15 min. Najbolja temperatura vode je ona pri kojoj se osjećate ugodno. U kupku možete staviti nekoliko filter-vrećica kamilice. Nakon kupke mekanim ručnikom osušite anus te primijenite lokalno PROKTEN mast da se koži vrati potrebna vlažnost koja je izgubljena zbog namakanja u vodi.