Treba li ići na pregled zbog simptoma koji upućuju na hemoroide?

DA treba obaviti pregled jer  tumor završnog dijela debelog crijeva može izazivati iste simptome kao hemoroidi…..

Pečenje, svrbež, krvarenje i osjećaj punoće u anusu uzrokuju hemoroidi, ali i druge bolesti završnog dijela debelog crijeva. Samo na temelju opisa simptoma nije moguće utvrditi o kojoj se bolesti radi (hemoroidi, fisura, fistula, kondilomi, proktalgia, pruritus ani, tumor anusa ili debelog crijeva). Ako je riječ o tumoru, kasni odlazak liječniku može imati kobne posljedice, a ako se radi o drugim bolestima, pogrešno ćete ih – i neučinkovito – liječiti preparatima protiv hemoroida.

Zbog velikog straha od pregleda svi ga nastoje izbjeći te bolesnici – ako uoče navedene simptome – radije kupuju preparate protiv hemoroida nego da kod liječnika točno ustanove o čemu se radi.

Naglašavamo da svako krvarenje iz anusa zahtijeva pregled liječnika koji uključuje najmanje digitorektalni pregled i anoskopiju.

Neki je put potrebno napraviti i kolonoskopiju, odnosno pregled cijelog debelog crijeva. O tome kad je ona potrebna izdane su smjernice Američkog gastroenterološkog društva. Smjernice su opisane na kraju slijedećeg poglavlja.